Architecture Commission Design Competition 2017

National Gallery of Victoria (NGV)

Location

Melbourne, Victoria

Construction

Unbuilt

BRIEF

Competition - design a thought provoking temporary installation that is engaging, inviting, exploratory

The 2017 NGV Architecture Commission invited emerging and established architects to propose a compelling architectural intervention within the NGV’s Grollo Equiset Garden. Competitors were invited to activate the garden with a thought provoking temporary installation that is engaging, inviting, exploratory. Design proposals could be many things: a place for playful interaction or an immersive space of quiet reflection. A social hub that celebrates public gathering or a private invitation to explore the hidden corners and secret fragments of the garden.

Our competition entry was titled Dadirri

Dadirri means inner, deep listening and quiet, still awareness. It is a ‘tuning in’ experience with the specific aim to come to a deeper understanding of the beauty of nature. Dadirri recognises the inner spirit that calls us to reflection and contemplation.

A view is meaningful when it is viewed with meaning; with appreciation, or wonder, with an attentiveness or consciousness. A chair on a front porch, a front row seat at a concert or the platform at the top of the Eiffel Tower, are all viewpoints offering unique sights on different scales. The person viewing these sights brings significance to the view. They see it. They bring with them their story.

Made from timber and steel, the design intends to offer a range of perspectives. Viewpoints to climb, crawl, lie or sit down at. To discover and admire or to be still and restful at. Places to look out from or to look inward on ourselves.